Ortofon

Het Deense Ortofon werd in 1918 – toen nog onder de naam Electrical Phono Film Company – opgericht door Axel Petersen en Arnold Poulsen. Hun doel was het ontwikkelen van ‘s werelds eerste geluidssynchronisatie systeem voor film. In de oorlogsperiode worden voornamelijk microfoons, dynamische compressors, oscillografen, optische instrumenten, en accessoires ontwikkeld.

Het bedrijf produceert in 1946 – inmiddels onder de naam Fonofilm Industri A/S – de eerste mono snijkop voor de grammafoonindustrie. In 1948 ziet het eerste Moving Coil element het levenslicht met karakteristieken die passen bij de kwaliteit van de snijkop. Vervolgens onstaat in 1951, onder Fonofilm Industri A/S, uiteindelijk Ortofon. Met het Griekse “orto” dat staat voor “correct” en “fon” dat staat voor “geluid” is de naam verklaard. In 1957 maakt Ortofon de stap van mono naar stereo en ontwikkelt de stereo snijkop. In de periode ‘57 tot ‘59 worden de legendarische SPU (Stereo Pick-Up) elementen voor het eerst gefabriceerd en deze modellen worden nog steeds gemaakt. Tot op heden is Ortofon niet gestopt met het afleveren van wereldvermaarde elementen.

Door de veelzijdigheid van het assortiment en de klankmatige betrouwbaarheid werken we graag met Ortofon. De elementen worden met de grootste zorg geassembleerd en getest in Denemarken, waarbij niet alleen op werking wordt gecontroleerd maar ook op de prestaties die binnen een vastgestelde marge moeten vallen. Hierdoor weten we zeker dat elementen van hetzelfde type ook daadwerkelijk hetzelfde klinken. In de winkel werken we met de inmiddels erg bekende 2M moving magnet elementen en de Quintet en Cadenza moving magnet elementen. Daarnaast hebben we ook de bijna legendarische SPU-elementen in huis.


Ortofon in ons assortiment