JBL

JBL is overal. Als pionier op het gebied van geluidstechnologie in bioscopen begon James Bullogh Lansing zijn missie in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Vrijwel iedere bioscoop vertrouwde op zijn kwaliteiten en JBL kreeg de status van ‘The voice of the theatre’. De expertise van muziekweergave verplaatste zich vanaf de jaren ’60 naar toonaangevende luidsprekers voor thuis, maar de luidsprekers van JBL werden ook professioneel toegepast in studios. In de jaren ’70 was een professionele studio zonder deze luidsprekers haast ondenkbaar. Veel luidsprekers die speciaal voor de studio waren ontwikkeld, werden uiteindelijk ook steeds meer thuis gebruikt. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat er een aantal iconische studioluidsprekers zijn gemodificeerd voor thuisgebruik.

Vandaag de dag behoort JBL nog steeds tot de bekendere luidsprekerbouwers. Ruw gezegd zijn er drie series die worden gemaakt.

Allereerst is er de Classic-serie. Veel van de legendarische luidsprekers uit de jaren ’70 en ’80 worden nog steeds gemaakt. Hoewel de luidsprekers qua uiterlijk weinig zijn veranderd, zijn de luidsprekers op het gebied van ontwikkeling wel helemaal up-to-date. De 4312, 4309, en L100 zijn een aantal van die modellen die nog steeds worden gemaakt.

Naast de Classic-serie is er ook een Premium-serie. De Premium-modellen zijn absolute high-end luidsprekers met ruggengraat. Deze luidsprekers maken gebruik van een hoornluidspreker en compressie drivers die zorgen voor een ongekende dynamiek en drive.

Tot slot is er de HDI-serie waarmee JBL de know-how naar een meer moderne uitvoering wil brengen. Voorzien van een speciaal gevormde hoorn en hoogwaardige 2410H-2 compressie drivers staan deze luidsprekers garant voor ongekende snelheid en precisie.


JBL in ons assortiment