Harbeth

De Britse luidsprekerfabrikant Harbeth maakt al ruim 40 jaar luidsprekers volgens het befaamde BCC concept. Niet voor niets kan worden gesteld dat Harbeth luidsprekers een unieke combinatie hebben van technologie en traditie. In de klassieke behuizing zijn ’s wereld beste drivers en met de computer ontworpen en geoptimaliseerde wisselfilters terug te vinden. De klank van de luidsprekers wordt wereldwijd gewaardeerd door zowel fans als studio’s en dat is zeker niet zonder reden.

Eind jaren ’40 schreef de Britse BBC meerdere luidsprekerfabrikanten over de hele wereld aan om een referentieluidspreker te maken voor de BBC die gebruikt kon worden in de studios. De BBC had baat bij een luidspreker die heel precies kon weergeven wat er werd opgenomen en in dit kader was men op zoek naar de weergever die dit het beste kon. Op dit verzoek kwamen ruim twintig aanmeldingen van fabrikanten. Er was echter één probleem: geen van de luidsprekers die werd geleverd wist te voldoen aan de eisen die de BBC stelde. Daar kwam ook nog eens bovenop dat bij metingen enorme verschillen naar voren kwamen tussen ‘dezelfde’ luidsprekers.

De BBC heeft er uiteindelijk voor gekozen om de beste van de ‘slechtste’ luidsprekers te selecteren. Het duurde niet lang voordat men bij de BBC zelf begon met experimenteren hoe de beste luidspreker kon worden gemaak. Hieruit zijn de ‘BBC-luidsprekers’ ontstaan. Op basis van deze ontwikkelingen zijn uiteindelijk merken als KEF, Spendor, Rogers en Harbeth voortgekomen.


Harbeth in ons assortiment