Elipson

Dit Franse luidsprekermerk is één van de oudste luidsprekerbouwers ter wereld, maar het bedrijf geniet vooral bekendheid om de vaak bijzondere vormen die ze – zeker niet zonder reden – toepasten in het ontwerp. Joseph Léon was een drijvende kracht achter het merk.

In 1938 ontstaat het bedrijf Multimoteur dat zich toen nog richtte op het maken van elektromotoren voor speelgoed. De oprichters Bazin en Latour komen in 1940 met een bijzondere schelpvormige luidspreker. De schelp dient om het door de unit afgegeven geluid gelijkmatig over de luisterruimte te verdelen. De basis voor de BS50 – een iconische luidspreker – is hiermee gelegd. Léon begint in 1946 bij Multimoteur en vanaf 1948 wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar reflecties en resonanties. Multimoteur krijgt in 1951 de naam Elipson en de bedrijfsactiviteiten bestaan voortaan uit het bouwen van luidsprekers.

De meeste kenners herinneren Elipson om de revolutionaire uitvoeringen. Het bedrijf was in de jaren ’50 en ’60 al volop bezig met het maken van bolvormige luidsprekers. De bekendste en misschien wel populairste luidspreker is de 1303. Revolutionair voor zijn tijd en tevens één van de luidsprekers die het langst in productie is geweest.

Vanaf de jaren ’90 wordt het stiller rondom Elipson. De luidsprekers worden nog wel gemaakt, maar doorontwikkelingen zijn er bijna niet. Philippe Carré en Eric James nemen in 2008 Elipson over. Hun doel is om het bedrijf weer haar oude glorie en prestige terug te geven. Sinds 2010 produceren ze de Planet bolvormige luidsprekers. Bovendien wordt in hetzelfde jaar een nieuwe referentieluidspreker onder de naam 4260 geïntroduceerd. Beide luidsprekers zijn vandaag de dag nog steeds in productie.


Elipson in ons assortiment

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.