ASR

In een tijd waarin apparatuur steeds compacter lijkt te worden en kan worden gemaakt, is ASR ergens wel de uitzondering op de som. Niet alleen maakt de fabrikant apparaten die zeker niet compact zijn, maar de keuze voor materialen is op z’n zachtst gezegd anders dan wat de concurrentie doet.

De eerste versterker die het principe van de ASR Emitters volgt werd begin jaren ’80 door Schäfer und Rompf geintroduceerd. Vanaf 1994 wordt het gevoerd onder de naam ASR Friedrich Schäfer Audiosysteme. Friedrisch Schäfer is hedendaags dan ook de grote drijvende kracht achter dit bijzondere merk. Een van de opvallendheden van alle ASR apparatuur is dat de behuizing grotendeels gemaakt is van acryl. Hier is bewust voor gekozen omdat acryl nu eenmaal veel zwakkere resonanties kent dan bijvoorbeeld aluminium of plaatstaal. Daarnaast wordt er heel bewust voor gekozen om de voeding extern onder te brengen in een losse behuizing. De reden hiervoor is dat ASR stelt dat de trillingen van de transformator negatieve effecten heeft op de prestaties van de versterker.

ASR maakt grof gezegd twee producten: twee versterkers (Emitter) en twee phono voorversterkers (Basis). De Emitter I en Emitter II zijn in feite eindversterkers met een ingangskeuzeschakelaar en volumeregeling, maar we kunnen ze niet gewoonweg zien als een geïntegreerde versterker. Het voordeel van de benadering van ASR is dat het signaalpad een stuk korter is en dit leidt uiteindelijk tot betere prestaties. ASR maakt daarnaast twee phono voorversterkers; de compacte Mini Basis en de compromisloze Basis. Beide phono voorversterkers stellen de eindgebruiker in staat het uiterste uit het element te halen door een overdaad aan capaciteit en instelmogelijkheid.

Karakteriserend voor alle componenten van het merk is dat de muziekweergave zeer ontspannen, gecontroleerd, en onopvallend is. De apparatuur is overbemeten en in staat om vrijwel alles zonder problemen aan te sturen. De apparatuur wordt doorgaans op bestelling geproduceerd in een oude bunker dat tegenwoordig dienst doet als werkplaats. Omdat alles op bestelling wordt gemaakt, is het ook mogelijk om tegen meerprijs aanpassingen uit te laten voeren in bijvoorbeeld aantal aansluitingen of kwaliteit van de aansluitingen.


ASR in ons assortiment