MartinLogan

MartinLogan is een Canadese fabrikant van elektrostaat luidsprekers die al bijna veertig jaar bij ons in de winkel is te vinden. En dat is zeker niet zonder reden. MartinLogan heeft een geheel eigen karakter, waarbij alles draait om transparantie en zuiverheid van de weergave.

Eind jaren ’70 ontmoetten Gayle Martin Sanders en Ron Logan Sutherland elkaar in de winkel die werd geleid door Sanders. Ondanks dat ze beiden een andere achtergrond hadden, deelden ze een passie voor muziek. Sutherland en Sanders waren van mening dat er op dat moment vrijwel geen luidsprekers in staat waren om muziek puur en helder weer te geven. Alleen elektrostaten kwamen in de buurt bij datgene waar ze naar zochten. Het probleem was dat veel elektrostaten meer problemen veroorzaakten dan voordelen boden en uiteindelijk waren er maar een paar succesvol.

Quad stond erom bekend als meest gedetailleerdere luidspreker in de markt, maar was bij lange na niet geschikt voor muziek met meer laag zoals rock en symfonisch. Sanders en Sutherland waren ervan overtuigd dat het anders kon en dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van MartinLogan. Tijdens de CES van 1983 presenteerden de heren hun eerste luidspreker die gereed was voor productie: de Monolith. Inmiddels mag de fabrikant zich kronen tot onbetwiste technologie leider op het gebied van elektrostatische luidsprekers.

De meeste elektrostaten die door MartinLogan worden gemaakt zijn hybride. Dit betekent dat de stator wordt ingezet voor de weergave van hoog en mid, en dat een conventionele woofer wordt gebruikt voor de aansturing van het laag. Het voordeel hierin is dat de luidspreker de transparantie en klankeigenschappen van een elektrostaat behoudt, maar dat het diepe laag door een conventionele woofer wordt gedaan.

Een stator is niet in staat om dezelfde uitslagen te maken die een conventionele woofer wel kan maken. De meer betaalbare modellen maken gebruik van een passieve woofer, terwijl de hogere series gebruik maken van een ingebouwde versterker om de woofer aan te sturen. Deze modellen zijn ook voorzien van Anthem Room Correction (ARC) waarmee een meting in de kamer kan worden uitgevoerd. Het voordeel van ARC is dat problemen in de laagweergave worden gecorrigeerd.

Hoewel MartinLogan bekend staat om de elektrostatische luidsprekers hebben ze zich de afgelopen decennia ook gericht op de dynamische luidsprekers, subwoofers, en inbouwluidsprekers.


MartinLogan in ons assortiment